Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

Linturetki Suupohjaan

Sulilla vesillä ei kiirettä

Marraskuussa sulina pysyvät vedet houkuttelevat vesilintuja. Joutsenia ja hanhia voi viihtyä merenlahdilla ja lähipelloilla yllättävän pitkään kelien ollessa suosiollisia. Joutsenien seuraan sopii myös pienempiä vesilintuja kuten sinisorsia ja telkkiä. Myös sisämaan sulina pysyviltä järviltä voi löytää vielä marraskuussa arktisia vesilintuja. Viimeiset vesilinnut vaihtavat maisemaa vasta pakkasten jäädyttäessä sopivat ruokapaikat. Marraskuussa sopiva kylmänpurkaus voi tarjota näyttäviä muuttoaaltoja. Pitempään avoinna pysyvällä merellä voi olla vielä huomattavan monipuolista lajistoa niin vesi- kuin lokkilintujakin. Sisämaan virtavesien ääreen odotellaan hiljalleen ensimmäisiä koskikaroja.

 

Vaelluksen tuomaa

Loppusyksyn maisemissa on liikkeellä monia lintuja myös vesistöjen ulkopuolella. Hyvinä marjavuosina rastaat ja tilhet ehtivät hädin tuskin isompina parvina apajille marraskuun aikana. Lauhoina syksyinä monet muuttavien lajien yksilöt voivat viivytellä suotuisien ruokapaikkojen tuntumassa. Peipot ja peukaloiset ovat varsin tyypillisiä loppusyksyn viivyttelijöitä. Marraskuun muuttaviin ja vaeltaviin lintuihin kuuluvat varislinnut ja urpiaiset. Joinakin syksyinä vaellus tuo näille läntisille rannoille runsaasti tikkoja.

 

Talvilinnuille ruokaa

Marraskuussa monet talvilinnut alkavat asettua talvimaisemiinsa. Pakkasten saapuessa on hyvä hetki virittää oma lintulauta ja houkutella talveksi seurattavaa. Hyvinä myyrävuosina monet petolinnut voivat ilahduttaa loppusyksyn maisemia.

 

Loppusyksy marraskuu

Marraskuussa liikutaan loppusyksyn maisemissa ja talvi alkaa olla lähellä. Valoisa aika käy päivä päivältä lyhyemmäksi. Nykyisin yleisinä lauhoina syksyinä marraskuussa on liikkeellä vielä varsin  monipuolista linnustoa. Sulina pysyvät vedet houkuttelevat vesilintuja. Lauhat säät voivat houkutella myös pienimpiä muuttolintuja jättämään muuton väliin. Marraskuussa jatkuu usein myös erilaisten vaeltavien lintujen liike, vaikka runsaimmat massat ovatkin jo jättäneet maisemat taakseen.  

Marraskuun parhaat lintupaikat

Marraskuussa linturetket suuntautuvat monesti rannikolle seuraamaan syysmuuton viime merkkejä. Rannikon perinteisiä havaintopaikkoja on Siipyyn lintutorni sekä Skaftungin saaret.

Toisaalta merenlahdet ja sisämaan järvet tarjoavat arktisia vesilintuja ja mielenkiintoisia löytöjä. Merenlahdilla ja järvillä voi tavata joutsenia ja monia pohjoisia vesilintuja. Rannikolla Pohjoislahti, Piolahti ja Rangsbyfjärden ovat lintujen suosiossa. Sisämaassa esimerkiksi Nummijärvi ja Kodesjärvi keräävät monipuolista lajistoa. 

Loppusyksyllä hyviä retkikohteita ovat edelleen pellot esimerkiksi Kauhajoen Kainaston ja Päntäneen suunnalla. Isojoella retkikohteeksi sopivat esimerkiksi Kortteenkylän pellot. Kristiinankaupungissa hyviä lintupeltoja on Lapväärtissä ja Härkmerellä. Närpiössä retkikohde voi löytyä Piolahdelta, Kalaxista ja Yttermarkista.

 

 

Lintuvuoden kuukaudet

Kevät

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesä

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syksy

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Talvi

Joulukuu

Tammikuu

Helmikuu