Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

 

          

 

Linturetki Suupohjaan

Keskitalven

lintupaikkoja

Siipyyn lintutorni

Kristiinankaupunki

Kauhajoen pellot

Virtavesien sulapaikat

Kevätöiden pöllöretket

 

 

 

Lintulaudat katseen kohteena

Tammikuun lyhyinä päivinä lintujen täytyy ehtiä syödä tarpeeksi, jotta ne jaksavat pitkän pimeän ja ehkä kylmän yön yli. Taajamien ruokinnat elävöittävät talvista maisemaa. Syksyn viivyttelijät katoavat usein tammikuussa, joten jäljelle jäävät lähinnä aidot talvilinnut.

Pihlajanmarjat viivyttävät

Hyvän pihlajanmarjasyksyn jälkeen talvilinnusto on monipuolinen. Räkättirastaat ja tilhet viihtyvät talvisessa luonnossa niin kauan kuin marjoja riittää. Kun viimeisetkin pihlajamarjat on syöty, kelpaavat linnuille myös suurikokoiset aroniat. Mustarastaat ovat jokavuotisia talvehtijoita, mutta taviokuurnia nähdään lähinnä parempina marjavuosina.     

Petolintujen talvi parhaimmillaan

Tammikuussa on hyvät mahdollisuudet päästä näkemään merikotkia etenkin rannikolla. Mikäli pelloilla on runsaasti myyriä, niin talvisessa luonnossa on tavallista enemmän petolintuja. Hiiripöllöt päivystävät usein näkyvällä paikalla.

Avomereltä sisämaan virtavesille

Sula vesi houkuttelee lintuja myös talvella. Virtavesien sulapaikoilla sukeltelee koskikaroja. Sulana pysyvällä avomerellä liikkuu läpi talven lokkeja ja monia vesilintuja kuten isokoskeloita, telkkiä ja joutsenia. Samoja lintuja voi löytää rantojen sulapaikoilta.

Keskitalvi tammikuu

Tammikuun päivät ovat lyhyitä, kun valoa riittää vain muutamaksi keskipäivän tunniksi. Lauhan syksyn jälkeen lumi ja jää valloittavat maiseman vasta tammikuussa. Avomeri voi säilyä sulana läpi talven. 

Linnut elävät säästöliekillä. Talveksi pohjoiseen jääneet linnut pääasiassa ruokailevat ja lepäävät. Etenkin kylminä päivinä ne välttävät turhaa liikkumista. Lauhat syksyt ja syksyn runsas sato pihlajissa rikastuttavat myös tammikuuta. 

Tammikuun parhaat lintupaikat

Keskitalven lintuja voi seurata kotipihassa. Syksyllä käynnistetty lintujen ruokinta tuo linnut päivittäin lintulaudalle. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna on perinteinen Pihabongaus, jolloin koko Suomessa kirjataan millaisia lintuja pihoissa liikkuu. Lintulajisto on monipuolisinta taajamissa.

Pellot ovat hyviä retkikohteita myös tammikuussa. Teeret, keltasirkut ja urpiaiset voivat joskus kerääntyä isoihin parviin. Myyrävuosina pelloilla liikkuu monenlaisia petolintuja pöllöistä haukkoihin.

Siipyyn edustalla meri voi pysyä auki läpi talven esitellen erilaisia lokki- ja vesilintuja. Sisämaan virtavesiltä löytyy etenkin koskikaroja.

 

 

Lintuvuoden kuukaudet

Kevät

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesä

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syksy

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Talvi

Joulukuu

Tammikuu

Helmikuu